Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Σταθεροποίηση σπονδυλικής στήλης. (2). Στρατηγικές σταθεροποίησης.





Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι, ή στρατηγικές, για να δημιουργήσετε τη σταθεροποίηση. Ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσετε ή χρησιμοποιείτε έχει επιπτώσεις στο πόσο εύκολο και πόσο καλή είναι η απόδοσή σας για να κάνετε τα πράγματα και τις δραστηριότητες που θέλετε. Ο ποιο συνηθισμένος και λανθασμένος τρόπος σταθεροποίησης για αυτούς που έχουν πρόβλημα στην μέση είναι να χρησιμοποιηθούν - προπονηθούν οι μεγάλοι, επιφανειακοί μύες στον κορμό σας αυτοί που συνδέουν το θώρακα με τη λεκάνη. Αυτοί οι μεγάλοι και μακρύ μύες μπορούν να παράγουν μια μεγάλη ποσότητα δύναμης και να δημιουργήσουν την συμπίεση μεταξύ των σπονδύλων που διασχίζουν. Αυτοί οι μύες είναι ο μακρύς ραχιαίος ή ορθοτήρες του κορμού, οι επιφανειακοί κοιλιακοί που είναι ο ορθός κοιλιακός ( ο μύες με τα έξη τμήματα που όλοι θέλουν να έχουν),οι έσω και έξω πλάγιοι κοιλιακοί που στρίβουν τον κορμό σας. Αυτοί οι μύες είναι πολύ καλή στο να συμπιέζουν την σπονδυλική στήλη, έτσι αν τους υπέρ – προπονήσετε ( ένα λάθος που κάνουν όλοι γιατί θέλουν να έχουν γραμωμένους κοιλιακούς ), για να επιτύχετε την σταθερότητα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι :
Α. Μειωμένη κινητικότητα και δυσκαμψία
Β. Μυική ανισορροπία ανάμεσα στις μυικές ομάδες
Γ. Υπερβολική συμπίεση των οστών και των σπονδύλων.
Δ. Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση.

Η χρησιμοποίηση μόνο των μεγάλων επιφανειακών μυών για να δημιουργηθεί η σταθερότητα μπορεί να δημιουργήσει βλάβη και δυσλειτουργία στις αρθρώσεις και των σπονδύλων της μέσης και της λεκάνης σας .  

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος σταθεροποίησης ?

Εκτός από τους μεγάλους – επιφανειακούς μύες υπάρχουν και άλλοι άλλοι μύες στο σώμα σας που βρίσκονται κάτω από τους μακρούς - επιφανειακούς μύες. Αυτοί οι μύες είναι οι εν το βάθη μύες  και διασχίζουν λιγότερες αρθρώσεις - σπονδύλους από τους μεγάλους μακριούς μυς. Αυτοί οι βαθιοί μύες ελέγχουν συντονίζουν και τελειοποιούν  τη κίνηση μεταξύ των σπονδύλων σας και των οστών της λεκάνης σας (οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις και η ηβική σύμφυση) αυτοί είναι «τμηματικοί» και  συνδέουν τον ένα σπόνδυλο με τον άλλο επίσης  διασταυρώνονται και ενώνουν τη σπονδυλική στήλη με την λεκάνη και είναι αρμόδιοι για τη δημιουργία της σταθερότητας στο  βαθύ επίπεδο. Ο εγκέφαλός σας ελέγχει αυτούς τους βαθύς μύες διαφορετικά από τους επιφανειακούς μύες, κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων σας έτσι ώστε να δημιουργούν τη βαθιά σταθερότητα.Το σύστημα ελέγχου ρυθμίζει και συντονίζει έτσι ώστε να λειτουργούν κατάλληλα οι βαθιοί και επιφανειακοί μύες έτσι ώστε να μην περιορίζεστε στη χρησιμοποίηση των επιφανειακών μυών μόνο για τη σταθεροποίηση. Δηλαδή όταν το βαθύ σύστημα σας λειτουργεί κατάλληλα και συντονίζεται με το επιφανειακό σύστημα μυών θα έχει τη σταθερότητα στη μέση και τη λεκάνη σας χωρίς να έχετε μειωμένη κινητικότητα και δυσκαμψία. Στις καταστάσεις  με υψηλότερα φορτία μπορείτε να αλλάξατε με περισσότερη συμμετοχή από τους μεγάλους μυς όταν τους χρειάζεστε και να τους χρησιμοποιείται λιγότερο σε καταστάσεις χαμηλών  φορτίων. Αυτό είναι μια πολύ καλύτερη στρατηγική για τη σταθεροποίηση και δεν δημιουργεί την δυσκαμψία ή την υπερβολική συμπίεση και τη βλάβη στις αρθρώσεις σας.
Ένα ισορροπημένο βαθύ και επιφανειακό σύστημα μυών παρέχει τη κατάλληλη σταθερότητα και το σωστό ποσό συμπίεσης - ούτε πάρα πολύ, ούτε πάρα πολύ λίγο.Το σωστό ποσό συμπίεσης που απαιτείται θα ποικίλει σύμφωνα με τους διαφορετικούς στόχους και δραστηριότητες που εκτελείτε και θα κρατήσει τις αρθρώσεις σας στην σωστή τους θέση  για να μεταφέρεται αποτελεσματικά τα φορτία, αλλά παράλληλα θα έχουν το σωστό βαθμό χαλαρότητας έτσι ώστε να μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα και εύκολα. Αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία της σπονδυλικής στήλης και όχι μόνο  «σταθερότητα με κινητικότητα μαζί ».


Σταθεροποίηση σπονδυλικής στήλης. (1)



Τι εννοούμε λέγοντας σταθεροποίηση σπονδυλικής στήλης ?
Πολύ συχνά σε ανθρώπους που έχουν πόνο ή προβλήματα μέσης, ο γιατρός τους ή οι ειδικοί τους προτρέπουν να κάνουν σταθεροποιητικές ασκήσεις για  την μέση και την σπονδυλική τους στήλη ώστε αυτοί να γίνει ποιο δυνατή και και να αντέχει περισσότερο στις φορτίσεις τις καθημερινότητας.  Τι σημαίνει όμως και τη εννοούμε λέγοντας σταθεροποίηση σπονδυλικής στήλης. Όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτύχουμε την σταθεροποίηση. Σίγουρα όπως θα διαπιστώσετε  είναι μια σύνθετη διαδικασία και συνεργασία πολλών συστημάτων του οργανισμού για να επιτευχθεί και όχι απλώς η εκτέλεση σετ κοιλιακών – ραχιαίων που προτρέπουν οι περισσότεροι στους ανθρώπους με προβλήματα μέσης και όχι μόνο.
Για να μπορούμε να κάνουμε τις διάφορες κινήσεις με το σώμα μας αλλά και μια ευρεία ποικιλία από πράγματα και δραστηριότητες που κάνουμε στην καθημερινότητα μας σε σχέση με τον σκελετό του σώματός μας, είναι ουσιαστικό ότι υπάρχουν αρκετές συνδέσεις (αρθρώσεις) μεταξύ των οστών και των αρθρώσεων μεταξύ αυτών πρέπει να υπάρχει κάποια συμπίεση έτσι ώστε οι αρθρώσεις αυτές που όλες μαζί αποτελούν τη σπονδυλική στήλη δεν καταρρέουν - δηλαδή εμείς χρειαζόμαστε τη σταθερότητα των αρθρώσεων μας.  Τρία συστήματα είναι υπεύθυνα για την σταθεροποίηση της Σ.Σ. Αυτά είναι:

  • Το παθητικό σύστημα.Το οποίο  περιλαμβάνει τα οστά (σπονδύλους),τις αρθρώσεις που συνδέουν τον ένα σπόνδυλο με τον άλλο, και τους συνδέσμους που συνδέουν επίσης τα οστά και ενισχύουν/υποστηρίζουν τις αρθρώσεις. Το παθητικό σύστημα έχει σκοπό στο να κρατά τις αρθρώσεις από τον πλήρη αποχωρισμό τους ή την εξάρθρωση.
  • Το ενεργητικό σύστημα περιλαμβάνει τους μύες και ιστούς όπως είναι η περιτονία που συνδέουν τα οστά και τους σπονδύλους, μαζί γνωστό ως μυοπεριτοναικό  σύστημα. Οι συστολές των συγκεκριμένων μυών συμπιέζουν - σταθεροποιούν τις αρθρικές επιφάνειες των οστών μαζί, και έτσι δημιουργείται η σταθερότητα και η σταθεροποίηση. Παράλληλα όμως πρέπει  να είμαστε σε θέση να κινήσουμε τις αρθρώσεις μας. Εάν οι αρθρώσεις μας είναι πάρα πολύ σταθεροποιημένες, ή πάρα πολύ συμπιεσμένες, χωρίς να μπορούμε να τις κινήσουμε ελεύθερα τότε γινόμαστε δύσκαμπτοι και άκαμπτοι. Η δυσκαμψία και ακαμψίας σημαίνει ότι έχετε μειωμένη δυνατότητα να απορροφήσετε τους κραδασμούς μέσω του σώματός σας. Για κάθε κίνηση και δραστηριότητα που θέλετε να κάνετε υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό  σταθερότητας που είναι απαραίτητο προκειμένου να είστε όσο χρειάζεται  σταθεροί αλλά ταυτόχρονα να μπορείτε να κινήστε το σώμα σας και τις αρθρώσεις σας. Η δυνατότητα να αλλάζει και να ρυθμίζεται κατάλληλα το ποσό της σταθεροποίησης - συμπίεσης στις αρθρώσεις σας ελέγχεται από το σύστημα ελέγχου, το οποίο αποτελείται από τον εγκέφαλό σας, τα νεύρα σας, και όλους τους δέκτες νεύρων που είναι στους μυς και τις αρθρώσεις σας στέλνοντας τις πληροφορίες στον εγκέφαλό σας.
  •  Το σύστημα ελέγχου συντονίζει το ενεργητικό σύστημα έτσι ώστε οι μύες σας να ενεργοποιούνται στο σωστό χρόνο και με το σωστό ποσό δύναμης έτσι ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε σταθερότητα και  κίνηση μαζί για μια μεγάλη ποικιλία  στόχων και δραστηριοτήτων.π.χ χρειάζεστε περισσότερη σταθερότητα για να σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενό και λιγότερη σταθερότητα/συμπίεση για να περπατήσετε.

Στο επόμενο άρθρο θα εξετάσουμε τους τρόπους σταθεροποίησης που υπάρχουν και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε την σταθεροποίηση ?


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σταθεροποιητικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης.

Οι σταθεροποιητικές ασκήσεις που παρουσιάζονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν να σταθεροποιήσετε, να δυναμώσετε και να προστατέψετε την μέσης σας. Απευθύνοντε σε ανθρώπους όπου στην παρούσα κατάσταση δεν βιώνουν πόνο.

Γέφυρα

Σηκώνουμε την λεκάνη προς τα πάνω μέχρι το σημείο που η Σ.Σ. να είναι ευθιγραμισμένη με τα πόδια, προσέχουμε να μην κάνουμε υπερέκταση στην μέση.
3 Χ 15


Γέφυρα στο ένα πόδι.
Όπως και στην προηγούμενη άσκηση, η διαφορά είναι πώς στηριζόμαστε στο ένα πόδι. Δυσκολότερη παραλαγή.

Όπως την προηγούμενη άσκηση αλλά τα πόδια πάνω σε μπάλλα και τα γόνατα τεντωμένα. 3 Χ 15


Σηκώνουμε τη λεκάνη επάνω, μέχρι το σημείο που η Σ.Σ να είναι ευθιγραμισμένη με το υπόλειπο σώμα (Σ.Σ και πόδια στο ίδιο ύψος). Οι αγκώνες βρίσκονται κάτω από τους ώμους.  2  X 10 επαναλήψεις σε κάθε επανάληψει μένουμε 10 sec



Σηκώνουμε τη λεκάνη επάνω, μέχρι το σημείο που η Σ.Σ να είναι ευθιγραμισμένη με το υπόλυπο σώμα (Σ.Σ και λεκάνη στο ίδιο ύψος). Ο αγκώνας κάτω απ τον ώμο. 1 Χ 10 μένουμε 5 sec  


Πιέζουμε την μπάλα με τα χέρια κρατάμε την πίεση 5 sec.  3 X 15



Σηκώνουμε το σώμα επάνω από τον θώρακα μέχρι το σημείο που το πίσω τμήμα των ώμων να ανασηκωθεί από το έδαφος, ο αυχένας παραμένει σε ευθεία θέση, ώστε το πηγούνη να είναι παράλληλο με το στέρνο. Η κίνηση γίνεται από την Σ.Σ. Όχι από τον αυχένα 3 Χ 15



Άσκηση ραχιαίων 3 Χ 15












Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Παρατηρώντας το μέγεθος, το σχήμα και την συμμετρία των επιφανειακών μυών.

Κάθε σώμα, κάθε μυς έχει να μας πει την δική του ιστορία !!!




Τη παρατηρούμε στην φωτογραφία με την κοπέλα αυτή ? Σκεφτείτε λίγο πρι απαντήσετε ......
Παρατηρώντας την κοπέλα στην φωτογραφία βλέπουμε τα αποτελέσματα της λανθασμένης προπόνησης στους γλουτιαίους της. Ποιο συγκεκριμένα παρατηρώντας την εμφάνιση ενός ατόμου (της κοπέλας ) στην όρθια θέση, οι επιφανειακοί μύες που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο μεγάλος γλουτιαίος μπορούν να μας προσφέρουν γνώσεις σχετικά με την νευρομυική λειτουργία του ατόμου και των μυών του. Δηλαδή το μέγεθος το σχήμα και η συμμετρία ενός μυ μας παρέχει ενδείξεις για το επίπεδο της δραστηριότητας του ή υπέρ - δραστηριότητας του απο τα προγράμματα ασκήσεις. Έτσι οι μύες που υπέρ - δραστηριοποιούνται ή χρησιμοποιούνται πολύ γίνονται ογκώδης και γίνονται ποιο εμφανείς σε αντίθεση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούνται οι οποίοι χάνουν το σχήμα τους και και τον προσδιορισμό τους ( βαθύ μύες συνήθως).



 Έτσι βλέπουμε στην φωτογραφία έναν ογκώδη και υπέρ - τονισμένο μέγα γλουτιαίο, αλλά έναν αγύμναστο, και παραμελημένο μέσο γλουτιαίο (βελάκια), ο οποίος έχει χάσει τον προσδιορισμό του και το σχήμα του. Έτσι το αποτέλεσμα είναι η εικόνα που βλέπουμε στην φωτογραφία, μυική ασυμμετρία και μυικές ανισορροπίες στην περιοχή της λεκάνης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όπως καταλαβαίνεται προπόνηση δεν είναι μόνο να νιώθουμε το κάψιμο στα πόδια μας και του γλουτούς μας, δεν αρκεί μόνο να ιδρώσουμε η να λαχανιάσουμε εκτελώντας μέχρι τέλους τις επαναλήψεις ενός σετ προπόνηση είναι κάτι παραπάνω απο αυτά. Η συμβολή και η καθοδήγηση απο κάποιον ειδικό στην προπόνηση θα σας βοηθήσει σημαντικά. Κλείνοντας, τώρα που είναι και πολύ στην <<μόδα>>  το Personal Train και κάθε ένας έχει και απο έναν Personal.... σκεφτείτε και προσέξτε πώς θα επιλέξετε και με ποια κριτήρια θα επιλέξετε.      

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Therapeutic BodyWorks & Movement Therapy


Therapeutic  BodyWork , είναι ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα στο οποίο ο θεραπευτής εφαρμόζει  μεθόδους και τεχνικές  χρησιμοπoιώντας με τα χέρια του ειδικές διορθωτικές κινήσεις, χειρισμούς και κινήσεις με το σώμα του ασθενή για την θεραπεία του προβλήματος χωρίς την χρήση μηχανημάτων ή φαρμάκων.  Στόχος είναι η αποκατάσταση της υγείας του ψύχω - σωματικού συνόλου του ατόμου και όχι μόνο η αντιμετώπιση μεμονωμένων συμπτωμάτων. Η κάθε θεραπευτική μέθοδος έχει το δικό της πεδίο δράσης και επιλέγεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Στόχος πάντα είναι να θεραπεύσουμε την αιτία του προβλήματος  όχι μόνο τα συμπτώματα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού. Έτσι εφαρμόζουμε ένα πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης με τεχνικές που επιλέγονται προσεχτικά κάθε φορά, στοχεύοντας στο να διορθώσουν τις συγκεκριμένες ανισορροπίες του κάθε ατόμου. Οι τεχνικές επιλέγονται από μια ευρεία γκάμα που μπορεί να περιλαμβάνει:

Orthopaedic Massage - Ορθοπεδικό μασάζ.

Το Ορθοπεδικό μασάζ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τη θεραπευτική αξιολόγηση, τους χειρισμούς και την κίνηση των μαλακών μορίων για τη μείωση ή την εξάλειψη του πόνου και της δυσλειτουργίας. Το ορθοπεδικό μασάζ  μειώνει την ένταση των μυών, βελτιώνει της νευρομυϊκή λειτουργία και το εύρος της κίνησης, επίσης βελτιώνει τη λειτουργία των αρθρώσεων και των γύρω ιστών, που είναι η πηγή των περισσότερων πόνων στο σώμα. Το Ορθοπεδικό μασάζ  είναι μια ειδικευμένη και αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τους τραυματισμούς των μαλακών ιστών (μύες, τένοντες, συνδέσμους, νεύρα). Αυτό είναι μια μορφή ιδανικής θεραπείας εάν έχετε πόνο και μειωμένη κινητικότητα. Το Ορθοπεδικό μασάζ είναι σχεδιασμένο για να παρέχει μόνιμη, λειτουργική βελτίωση στα άτομα με ορθοπεδικά προβλήματα.

Spine Work – Σπονδυλοθεραπεία

Η σπονδυλοθεραπεία είναι μια εναλλακτική μέθοδος θεραπείας για τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και του μυοσκελετικού συστήματος. Στη σπονδυλοθεραπεία χρησιμοποιούνται ήπιοι χειρισμοί και τεχνικές για την απελευθέρωση της μυϊκής έντασης και του συνδετικού ιστού επιτυγχάνοντας στη συνέχεια την αποσυμπίεση και την ευθυγράμμιση των σπονδύλων. Ο θεραπευτής  χαλαρώνει τους μικρούς μυς γύρω από τους σπονδύλους, ενδεχομένως και άλλους παράπλευρους μυς. Όταν οι μυϊκοί σπασμοί έχουν λυθεί, τότε ο θεραπευτής βοηθάει με ειδικούς χειρισμούς τους σπονδύλους να ξαναβρούν τη σωστή τους θέση, αποφορτίζοντας τους δίσκους και τις σπονδυλικές αρθρώσεις. Με αποτέλεσμα την ανακούφιση του πόνου, την εξάλειψη των μυϊκών σπασμών και την επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας. Το Spine Work μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις παρακάτω ορθοπεδικές καταστάσεις.

Therapeutic Training - Θεραπευτική άσκηση

Σας βοηθάμε να δημιουργήσετε το δικό σας  πρόγραμμα «αυτό – βελτίωσης».  Σχεδιάζουμε και σας συμβουλεύουμε σχετικά με την άσκηση και τις διατάσεις, που βασίζονται στην επίγνωση του προβλήματος σας, με σκοπό να σας  οδηγήσουμε στη βελτιωμένη μορφή και  λειτουργικότητα του σώματος σας. Δουλεύουμε μαζί σας για να καλυφθούν οι θεραπευτικές σας ανάγκες και στόχοι.

Myofascial Release & Trigger point Therapy

Neuromuscular Therapy







Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μειώστε τον πόνο και βελτιώστε την κίνηση !!!


Η θεραπευτικοί χειρισμοί των οστών - κινησιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση όπου ο θεραπευτής με την χρησιμοποίηση των χεριών,συγκεκριμένων τεστ αλλά και άλλων πληροφοριών που  παίρνει απο το ιστορικό του ασθενή προσπαθεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και τελικά χρησιμοποιώντας  ήπιους χειρισμούς και συγκεκριμένες κινήσεις να αποκαταστήσει τις πάσχουσες περιοχές του σώματος. Θεωρούμε το σώμα του ασθενή σαν ένα ενιαίο σύνολο με ψύχω - σωματική διάσταση . Αυτή ακριβώς η μεθοδολογία της την κατατάσσει στις πλέον ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους με σχεδόν ανύπαρκτες επιπλοκές. Μέσα από την λεπτομερή αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος, οι πάσχουσες περιοχές μπορούν να αναγνωρισθούν και να αποκατασταθούν πριν προκαλέσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν μία δυσλειτουργία υπάρχει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα είναι ο χρόνιος πόνος.

Ο πρώτος στόχος μας είναι  η εκτίμηση της κατάστασης του ασθενή, η κατανόηση του μηχανισμού που προκάλεσε την δυσλειτουργία ή τον τραυματισμό. Με λεπτομερή αξιολόγηση (συγκεκριμένα τέστ και κινήσεις για κάθε τμήμα του σώματος) μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποια δομή υπάρχει  δυσλειτουργία, δηλαδή ο πόνος προέρχεται απο τους μύς, τις αρθρώσεις,τα νεύρα ή τα οστά.  Στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώνεται συνδυασμός προβλημάτων, άρα απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνικών για την αποκατάσταση. Ορισμένες απο της τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε μια συνεδρία είναι:

  • Μυοπεριτοναική απελευθέρωση
  • Κινητοποιήσεις οστών
  • Τεχνικές μυικής ενέργειας
  • Κινητοποίηση νευρικού συστήματος
  • Θεραπευτική άσκηση
¨Ετσι εφαρμόζουμε ένα πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης  χρησιμοποιώντας ήπιους χειρισμούς, και συγκεκριμένες κινήσεις απο το θεραπευτεί ώστε να αποκαταστήσουμε την δυσλειτουργία και λειτουργικότητα της περιοχής επαναφέροντας όσο το δυνατό περισσότερο την σωστή ανατομική διάταξη του σκελετού. Εκπαιδεύουμε τον ασθενή να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του, ενώ τέλος γίνεται εκμάθηση ενός ατομικού προγράμματος ασκήσεων με σκοπό την ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος, και την εξάλειψή της μυικής ανισορροπίας ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο του προβλήματος (αυτοέλεγχος).


Μερικές απο τις παθήσεις όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν – θεραπευτούν αποτελεσματικά:

  • Οσφυαλγία - ισχιαλγία (Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πίεση σε σπονδυλικό νεύρο με πόνους και μουδιάσματα  που αντανακλούν στα κάτω άκρα έως και Μυϊκή ατροφία,εκφυλισμός δίσκου).
  • Αυχενικό σύνδρομο (Πόνος στον αυχένα, Μουδιάσματα και Πόνοι που αντανακλούν στα άνω άκρα, Πονοκέφαλος, Ημικρανίες, Ίλιγγος, Μυϊκό πιάσιμο στις ωμοπλάτες περιορισμός των κινήσεων του αυχένα.).
  • Προβλήματα Περιφερικών αρθρώσεων Άνω και Κάτω  Άκρων (Αρθρίτιδες,μυαλγίες,τενοντίτιδες,διαστρέματα,ρευματισμοί).
  • Σύνδρομα Υπέρ-χρήσης (επικονδυλίτιδες,σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα).
  •  Αθλητικές κακώσεις
  • Λειτουργικές μυικές ανισοροπίες (κύφωση,λόρδωση,σκολίωση,Οστεοπόρωση).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

  • Οσφυαλγία - ισχιαλγία (Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, πίεση σε σπονδυλικό νεύρο με πόνους και μουδιάσματα  που αντανακλούν στα κάτω άκρα έως και Μυϊκή ατροφία,εκφυλισμός δίσκου).


Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Ασκήσεις κοιλιακών – ραχιαίων (εγκάρσιο κοιλιακό ορθό κοιλιακό, έξω πλάγιο, έσω πλάγιο, ενδυνάμωση πολυσχιδή και ιερονωτιαίων μυών).
Επίσης περιλαμβάνονται διατακτικές ασκήσεις για τους βραχυμένους - σφιχτούς μύς τις σπονδυλικής στήλης, για την καλύτερη κινητικότητα της περιοχής.

  • Αυχενικό σύνδρομο (Πόνος στον αυχένα, Μουδιάσματα και Πόνοι που αντανακλούν στα άνω άκρα, Πονοκέφαλος, Ημικρανίες, Ίλιγγος, Μυϊκό πιάσιμο στις ωμοπλάτες περιορισμός των κινήσεών του αυχένα.).

 Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση  των αυχενικών μυών. Επίσης περιλαμβάνονται ασκήσεις αυτοκινητοποίησης για την καλύτερη κινητικότητα της περιοχής. Οι ασκήσεις έχουν σκοπό να μειώσουν την ένταση και τα μυικά πιασίματα στην περιοχή του αυχένα και την περιοχή τις πλάτης.

  • Προβλήματα Περιφερικών αρθρώσεων Άνω και Κάτω  Άκρων (Αρθρίτιδες,μυαλγίες,τενοντίτιδες,διαστρέματα,ρευματισμοί).


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις κινητικότητας για την αποκατάσταση της κίνησης. Ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους αδύναμους μύες, και για την καλύτερη σταθερότητα των αρθρώσεων.

  • Αθλητικές κακώσεις


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει λειτουργική προπόνηση ασκήσεις για την βελτίωση της τεχνικής , της ταχύτητας, της δύναμης και της νευρομυικής συναρμογής.

  • Λειτουργικές μυικές ανισορροπίες (κύφωση,λόρδωση,σκολίωση,Οστεοπόρωση).

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  ασκήσεις ορθωσωμίας για την απόκτηση – διατήρηση   μιας καλής στάσης του σώματος, ώστε να αποφεύγονται μυικές ανισορροπίες και λανθασμένα πρότυπα στάσης που οδηγούν σε χρόνιους πόνους.