Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

TRX - Ειδικές ασκήσεις σταθεροποίησης για μετά την εγκυμοσύνη .

Ασκήσεις σταθεροποίησης με ιμάντες

Η εγκυμοσύνη, οι πόνοι της γέννας, και ο τοκετός δημιουργούν πολλές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας - μερικές πραγματοποιούνται αργά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, και μερικές οφείλονται στον οξύ τραυματισμό κατά τη διάρκεια τον πόνων της γέννας και του τοκετού. Όλες οι γυναίκες που περνούν από αυτήν την ιδιαίτερη διαδικασία αλλάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν το σύστημα των μυών τους για να σταθεροποιήσουν την οσφυοπυελική περιοχή και να μεταβιβάσουν τα φορτία μέσω αυτής στο σώμα τους.
Έτσι πολλές μητέρες μετά τον τοκετό παραπονιούνται για πόνο στην μέση, το γλουτό και γενικά στην περιοχή της λεκάνης. Μια συχνή αιτία του πόνου αυτού είναι η ανεπαρκείς σταθεροποίηση της οσφυοπυελικής περιοχής, η αδυναμία και αναστολή των βαθύ σταθεροποιητικών μυών, των κοιλιακών μυών και των μυών γύρω από την λεκάνη ( γλουτιαίοι, απαγωγοί, προσαγωγοί κ.α ).  Παρακάτω είναι ορισμένες ειδικές ασκήσεις σταθεροποίησης για την πυελική περιοχή. Αυτές οι ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να σταθεροποιήσετε την μέση – λεκάνη σας, θα βελτιώσουν την αντοχή των συγκεκριμένων μυών σας και να επαναφέρουν την λειτουργικότητα της συγκεκριμένης  περιοχής ώστε να κάνετε τις εργασίες και της δραστηριότητές σας κατά την διάρκεια της ημέρας ευκολότερα και χωρίς πόνο. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις γίνονται πάνω σε ειδικούς ιμάντες προπονήσεις όπως είναι το TRX, RIP 60, ROPES κ.α. Τα πλεονέκτημα με τους ιμάντες προπονήσεις είναι:

  • Πολύ μικρή πιθανότητα τραυματισμού αφού γυμναζόμαστε με το βάρος του σώματος μας.
  • Προάγουν την μυική συνεργασία ανάμεσα στις διαφορετικές μυικές ομάδες που ενεργοποιούνται αφού σε κάθε άσκηση λειτουργούν πόλοι μύες μαζί και όχι μόνο ένας απομονωμένος (όπως συμβαίνει κυρίως με τα μηχανήματα και την κλασική γυμναστική στο γυμναστήριο.
  • Σε κάθε άσκηση που εκτελούμε συν -  ενεργοποιούνται και λειτουργούν οι μύες του κορμού, επιτυγχάνοντας ενδυνάμωση και καλύτερη σταθεροποίηση στην σπονδυλική στήλη και την οσφυοπυελική περιοχή,αυτό είναι πολύ σημαντικό για της μητέρες μετά την εγκυμοσύνη.

Άσκηση 1   




Οπίσθιοι μηριαίοι, μεγάλος γλουτιαίος.
Σηκώνεται την λεκάνη επάνω και τεντώνεται τα γόνατα.



Άσκηση 2
Δυσκολότερη παραλαγή









Άσκηση 3

 
Οπίσθιοι μηριαίοι, μέγας και μέσος γλουτιαίος.

Σηκώνεται την λεκάνη επάνω τεντώνεται τα γόνατα και ανοίγεται τα πόδια 

Άσκηση 4


Οπίσθιοι μηριαίοι, μέγας γλουτιαίος, ραχιαίοι.

Σηκώνεται την λεκάνη επάνω τεντώνεται τα γόνατα το ένα πόδι μόνο στον ιμάντα. 

Άσκηση 5

Προσαγωγοί πλάγιοι κοιλιακοί
Πιέζουμε προς τα κάτω με το αριστερό πόδι και σηκώνουμε το δεξί επάνω. Το σώμα πρέπει να είναι σε μία ευθεία

Άσκηση 6


Πλάγιοι κοιλιακοί μέσος γλουτιαίος

Πιέζουμε και με τα δύο πόδια προς τα κάτω προσπαθώντας να σηκώσουμε την λεκάνη επάνω. Το σώμα πρέπει να είναι σε μια ευθεία.

Άσκηση 7

Μύες της άνω πλάτης, και ραχιαίοι ( ιερονωτιαίοι, ορθωτήρες του κορμού )
Σηκωνόμαστε προς τα επάνω  και ανοίγουμε τα χέρια προς τα έξω,

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Λεμφοίδημα και λεμφικό μασάζ.


 Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφικά αγγεία (λεμφαγγεία) και τα λεμφικά γάγγλια.  Η Λέμφος ή λεμφικό υγρό είναι το υγρό που κυκλοφορεί μέσα στο λεμφικό σύστημα και αποτελείται από υγρά που προέρχονται από τους ιστούς τους σώματος, δηλαδή τα υγρά που βρίσκονται μεταξύ των κυττάρων.  Η λειτουργία του λεμφικού συστήματος και της λέμφου είναι σημαντική για την ανανέωση των υγρών μεταξύ των κυττάρων καθώς και την άμυνα του οργανισμού. Ο  όρος λεμφοίδημα σημαίνει κατακράτηση λέμφου η οποία προκαλεί πρήξιμο οίδημα στο σώμα, ιδιαίτερα στα άκρα.  Το λεμφοίδημα παρουσιάζεται όταν το λεμφικό υγρό μιας περιοχής του σώματος δε μπορεί πλέον να διοχετευθεί μέσω του λεμφικού συστήματος αλλά αντίθετα παραμένει στο ίδιο σημείο ή διαχέεται στους περιβάλλοντες ιστούς και προκαλεί πρήξιμο. 
Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για το λεμφοίδημα μπορεί να ελεγχθεί εάν διαγνωστεί έγκαιρα, και υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε τα οποία να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.  Οι ασθενείς με κακοήθεις νεοπλασίες μαστού πρέπει να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα εμφάνισης λεμφοιδήματος και να μάθουν τα βήματα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του.
Πως θεραπεύεται το λεμφοίδημα;
Τα θεραπευτικά προγράμματα περιλαμβάνουν επίδεση, χειρονακτική αφαίρεση λεμφικών υγρών δηλαδή λεμφικό μασάζ, προφυλακτική φροντίδα του δέρματος και οδηγίες για κάποιο πρόγραμμα στο σπίτι.
Όταν μειωθεί το οίδημα και η κατάσταση της υγείας σας έχει σταθεροποιηθεί τότε ακολουθείτε θεραπεία συντήρησης. Αυτό περιλαμβάνει την εκτέλεση ασκήσεων, μασάζ στο σπίτι και τη χρήση ειδικού γαντιού λεμφοιδήματος.
Θεραπεία του λεμφοιδήματος με λεμφικό μασάζ 
Το 1932 οι Esterid και Emil Voder ,στην Γαλλία, επεξεργάστηκαν μια ειδική μέθοδο παροχετευτικού  λεμφικού μασάζ εφαρμόζοντάς το σε διογκωμένα λεμφικά γάγγλια  σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έχοντας μεγάλη επιτυχία.
Τα λεμφικά και τριχοειδή αγγεία είναι τόσο λεπτά και ευαίσθητα ως προς τα αιμοφόρα αγγεία και για αυτό το Λεμφικό  Μασάζ πρέπει να γίνεται με πάρα πολύ απαλές και γλυκές μαλάξεις και κινήσεις οι οποίες , μαλάξεις και κινήσεις, βοηθούν στην προώθηση και το πέρασμα της λέμφου πρώτα προς την επιφάνεια και τα τοπικά λεμφικά γάγγλια και κατόπιν προς  τους πιο σπουδαίους και κεντρικούς λεμφικούς σταθμούς, έως οτου φθάσει στον βασικό σταθμό που βρίσκεται στην βάση του λαιμού ανάμεσα στον λαιμό και τον θώρακα όπου συρρέουν όλα τα μεγάλα λεμφικά αγγεία του οργανισμού πριν ρεύσουν και πάλι στο φλεβικό σύστημα.





Πρίν τη θεραπεία

Μετά την θεραπεία




Παρατηρούμε στις φωτογραφίες μετά απο την θεραπεία με λεμφικό μασάζ την εμφανή μείωση του οιδήματος